Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
H
POČETNA
FORUM
OPCIJE
PRAVILNIK
KALENDAR
SeloVeselo
>
Forum
>
Znanstvenost
>
Računari, Internet, IT
>
Kako dodati ćirilicu, latinicu itd na svojoj tastaturi
Stranice: [
1
]
Idi dole
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Autor
Tema: Kako dodati ćirilicu, latinicu itd na svojoj tastaturi (Pročitano 3676 puta)
Sale
Administrator
Odsutan
Pol:
Starost: 28
Gde živite: U blizini
Pridružio: 06 апр 2008
Kako dodati ćirilicu, latinicu itd na svojoj tastaturi
«
poslato:
16 Апр 2008 20:43 »
Primetio sam da većina ima probleme sa menjanjem jezika na kome piše. Prvo bih hteo da kažem da mi je čudno da u Srbiji u principu nema nešto tastatura sa ćirilicom/latinicom/engleskim u jednom paketu, iako je to lako izvodljivo. Ova na kojoj ja pišem ima srpsku latinicu i englesku, ali poznata ćirilična slova шђћчжљњџ nisu ugravirana pa to moram da pamtim. Ustvari iz prostor razloga što ih ne vidim, lakše mi je da pišem latinicom. Bilo kako bilo, ako želite da promenite pismo na kome pišete onda je ovo pravo mesto. Napisao sam malo uputstvo kako to možete uraditi i dodao dve slike da vam pojasne na šta mislim.
Idite na
start - control panel - regional and language options - (jezičak) languages pa details - (jezičak) settings - add
Otvorićete novi prozor, koji možete videti na slici (okvir.jpg), gde ćete moći da dodate svoje željeno pismo.
Input language:
Izaberite želite li srpsku latinicu ili ćirilicu
Keybord layout/IME:
Izabraće se "serbian cyrillic" samo od sebe kada izaberete srpsku ćirilicu kao jezik.
Key Setting:
To sam podvukao jer je važno da izaberete način na koji ćete menjati pisma. Tu možete postaviti shift-alt kombinaciju koja će da menja pisma, ili neku drugu ako vam odgovara.
Language Bar:
Dozvoljava vam da izabere želite li dodatak na vašem postolju gde mišem možete da borate pisma. Lično ne koristim jer mije shift-alt sasvim dovoljno.
Default input language:
Tu izabirate svoje podrazumevano pismo koje ste pre toga dodali. To pismo će uvek biti osnovno, osim ako ne podesite drugačije.
promena jezika na tastaturi.JPG
(57.46 KB, 925x491 - pregledano 501 puta.)
okvir.JPG
(114.6 KB, 858x632 - pregledano 698 puta.)
Sačuvana
Zašto je pile prešlo put?
- Zato što je išlo da poseti
www.seloveselo.com
Vidite našu
POČETNU
stranu
Prijavite sve u vezi mita, korupcije, maltretiranja, nemara i sl. na ovom forumu. Dobrodošli!
MarKaba
Prolaznik
Odsutan
Pol:
Starost: 46
Gde živite: Juzna periferija BGD (320 km od centra)
Pridružio: 04 окт 2008
Odg: Kako dodati ćirilicu, latinicu itd na svojoj tastaturi
«
Odgovori #1 poslato:
04 Окт 2008 17:38 »
Sve je to lepo, za nekoga lako a za mnoge tesko, ali sta ako ste instalirali tweek-ovanu verziju OS XP i pod Regional Settings (tvoja druga slika) uopste nema mogucnosti da se doda nas YU jezik (bilo koji od ExYU) sta se onda radi? Kako omoguciti tu opciju. Imam 3-4 XP Instalaciona diska koji mnogo lepo izgledaju ali su radjeni za neYU trziste tipa ... Bariski Edition, MoonStars Edition, XP Vista code name Vienna ali nio jedan od njih nema podrsku za "nase" jezike.
PS: ne vidim opciju "Pracenje teme" i obavestavanje mejlom ili cime vec ....
edit:
ipak sam naso opciju Pracenje teme, ali ne i resenje mog problema
Sačuvana
Sale
Administrator
Odsutan
Pol:
«
Odgovori #2 poslato:
05 Окт 2008 01:12 »
Prvo i osnovno...dobrodošao
Moj Vin je engleski i nema nikakve veze sa Srbijom i okruženjem a opet ima da se izabere Srpski, Hrvatski itd.
Koje jezike on podržava? Možeš li nakačiti sliku da vidim kako izgleda? I koji to tačno Vin imaš? Tvikovan ok, ali u kom smislu?
Sačuvana
www.seloveselo.com
Vidite našu
POČETNU
stranu
Prijavite sve u vezi mita, korupcije, maltretiranja, nemara i sl. na ovom forumu. Dobrodošli!
MarKaba
Prolaznik
Odsutan
Pol:
Starost: 46
Gde živite: Juzna periferija BGD (320 km od centra)
Pridružio: 04 окт 2008
«
Odgovori #3 poslato:
05 Окт 2008 08:02 »
Trenutno nisam u mogućnosti postaviti sliku jer je to na drugom HDD. Imam jedan od 10GB koji mi služi za experimentisanje. Tweekovan je na taj način što mu je autor, uz pomoć nLite programa, izbacio nepotrebne (po njemu) delove, među tim delovima je i podrška za naše jezike (exYU).
To su edicije pod nazivima koje sam naveo MoonStars, Bariski, Vienna, Borg, verovatno ima još neki ali trenutno ne mogu da se setim.
Imam ja i druge instalacione koji podržavaju naše jezike ali .... nije fazon u tome da li podržava ili ne, već kako prepraviti onaj koji ne podržava, nadam se da me razumeš o čemu ja pričam.
Upoređivao sam foldere pod nazivom LANG koji se u instalacionim diskovima nalaze u I386, onaj koji ima podršku za naše jezike je "težak" oko 99MB, a onaj bez podrške 2,53MB, razlika je ogromna.
E još kad bih znao gde se instalira taj folder LANG na HDD .....
Nešto sam sinoć na netu našao, ali to je važilo za Win 98SE i Win ME, neki programčić od nekog našeg .... jbga, zaboravio sam kako se zvaše ...
i normalno ... uspeo sam u listi za jezike da ubacim i naše ali ... kad dodam i kad kliknem na Apply i OK, izbaci grešku da en može da prihvati te jezike.
Borićemo se i dalje i nekako ću naći ... negde... uz pomoć nekoga ... :'( :'(
Sačuvana
Sale
Administrator
Odsutan
Pol:
«
Odgovori #4 poslato:
21 Мај 2009 18:11 »
Inače postoje i nalepncie u obliku slova željenog pisma koje se nalepe na dugmad po tastaturi.
Eto i možda neko napravi neku prodaju od ovoga kad ćiriličnih (ili bilo kojih drugih) tastatura maltene da i nema.
cirilica nalepnice 1.jpg
(37.07 KB, 550x458 - pregledano 207 puta.)
cirilica nalepnice 2.jpg
(37.97 KB, 550x458 - pregledano 184 puta.)
Sačuvana
www.seloveselo.com
Vidite našu
POČETNU
stranu
Ključne reči:
dodati
ćirilicu
latinicu
Stranice: [
1
]
Idi gore
Štampaj
« prethodna tema
sledeća tema »
Prebaci se na: