SeloVeselo logo
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga   H *
POČETNA FORUM OPCIJE PRAVILNIK KALENDAR
SeloVeselo > Forum > Znanstvenost > Društvo > Administracija > Krštenica preko mobilnog telefona (dopuna - trajni rok)
Stranice: [1]   Idi dole
« prethodna tema sledeća tema »
Štampaj
Autor Tema: Krštenica preko mobilnog telefona (dopuna - trajni rok)  (Pročitano 2084 puta)
Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

Pol: Muško
Starost: 28
Gde živite: U blizini
Pridružio: 06 апр 2008

Krštenica preko mobilnog telefona (dopuna - trajni rok)
« poslato: 30 Апр 2008 13:52 »

U Inđiji će biti moguće naručiti krštenicu preko moblinog telefona za 25din+pdv.

Citat
Do krštenice preko mobilnog

Autor: D. Đurić | 30.04.2008 - 00:02

Korisnici kompanije „Telekom Srbija“ u Inđiji od juče mogu da preko wap MONDO portala naručuju potrebna dokumenta iz opštine. Ona će im stizati u roku od 48 sati, a usluga će u promotivnom periodu koštati svega 25 dinara plus PDV. Uskoro će i ostale opštine biti uključene u ovaj sistem.

Građani Inđije za sada mogu da naruče izvod iz matične knjige rođenih, a do kraja maja će ovim putem moći da dobiju i druga dokumenta.
- Projekat „M-uprava“ omogućava kvalitetnu uslugu poreskim obveznicima i smanjuje korupciju. Opština će osloboditi građane plaćanja administrativne takse, što znači da neće morati kao dosad da izdvajaju po 355 dinara - objasnio je Goran Ješić, predsednik opštine Inđija.
- Biće lakše i investitorima koji će moći brže da dođu do građevinske dozvole ili da registruju firmu - istakao je Branko Radujko, generalni direktor „Telekoma Srbija“.
http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=39899
Sačuvana

Zašto je pile prešlo put?
- Zato što je išlo da poseti www.seloveselo.com
Vidite našu POČETNU stranu
Prijavite sve u vezi mita, korupcije, maltretiranja, nemara i sl. na ovom forumu. Dobrodošli!
sokocalo
Opšti Urednik
Odsutan Odsutan

Pol: Žensko
Gde živite: Negde izmedju...

Odg: Krštenica preko mobilnog telefona
« Odgovori #1 poslato: 30 Апр 2008 17:52 »

O tome je juče bilo na TV i odlična je ideja, mogli bi i ostali da je prihvate a ne samo da misle kako da uzmu što više para!

Kada je reč o toj vrsti dokumenata, nedavno sam vadila izvod iz mat. knj. rodjenih. Naručila sam ga u SO Savski Venac (Beograd) putem interneta. Stigao je brzo, lepo sam to i platila, medjutim, kada sam uzela da ga pogledam, bila sam neprijatno iznenadjena jer su nedostajala prezimena mojih roditelja (pisala su samo imena) tako da ja tim izvodom nikako ne bih mogla dokazati da sam ćerka svog oca i majke. I tako, morala sam da odem lično u opštinu i tražim ispravku, ubedjujući službenicu, koja ne zna svoj posao, da to što je napisala ne valja. Tu se pojavljuje šef, propust se ispravio ali mi novac, koji sam platila. da mi se na kućnu adresu donese uredan dokument, nije vraćen.

Pozitivan primer imam iz Hrvatske gde na izvodu iz mat.knj. rodjenih pišu apsolutno svi podaci koji su u rubrikama nabrojani, čak i državljanstvo oca i majke, tako da se sa takvim izvodom može završiti bilo koji posao za koji je taj izvod potreban, nema zabune ni dileme.
Sačuvana

´oće neko metlu?
Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

« Odgovori #2 poslato: 30 Апр 2008 17:54 »

A mogli bi da to uvedu i preko opštinskog sajta recimo, ili mejla. Znači odeš na sajt i naručiš krštenicu. Vrlo prosto. Mada i ovo je ok.
Sačuvana

Prijavite sve u vezi mita, korupcije, maltretiranja, nemara i sl. na ovom forumu. Dobrodošli!
sokocalo
Opšti Urednik
Odsutan Odsutan

Pol: Žensko
Gde živite: Negde izmedju...

« Odgovori #3 poslato: 30 Апр 2008 18:16 »

Tako sam ja i naručila (i to je više opština uvelo) ali šta vredi kada nije odradjeno kako treba.Sad
Sačuvana

´oće neko metlu?
Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

« Odgovori #4 poslato: 30 Апр 2008 18:46 »

OK..ovo bi trebalo da iskopiraš i postaviš u "lična iskustva" (osim ako nemaš još nešto da dodaš). Za to ovaj forum na kraju krajeva i služi. Diskusiju o ovoj problematici (birokratski nemar) vodite na forumu lična iskustva (za to i služi), a ako nekoga zanima nešto više o samim krštenicama neka slobodno piše ovde.
Sačuvana

Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

« Odgovori #5 poslato: 17 Феб 2010 22:12 »

Nova vest u vezi krštenica. Naime, od 1. marta 2010, krštenice će imati trajni rok važenja, navodi ministar Milan Marković.

Ceo članak:

Citat
Трајни изводи из матичних књига

Од 1. марта издаваће се нови изводи из матичних књига рођених, венчаних и умрлих, са неограниченим роком важења, најавио министар државне управе и локалне самоуправе Милан Марковић.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић најaвио је да ће од 1. марта бити издавани нови изводи из матичних књига рођених, венчаних и умрлих, са посебном заштитом приликом штампе и неограниченим роком важења.

Марковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да ће обрасце за нове изводе који садрже више нивоа заштите штампати Завод за израду новчаница, као и да се неће наћи у слободној продаји, јер само јединице локалне самоуправе могу да их наруче.

Министар је подсетио да се међу условима, током преговора о визној либерализацији за нашу земљу, налазила и безбедност докумената.

"Сваки документ има посебну нумерацију, а сваки који штампа Завод за израду новчаница има јединствени број и не може се десити да постоје два документа са истим бројем", рекао је Марковић.

Видљиве заштите нових образаца чине гијош рам (дубока штампа), зин шифт (четири вида заштите у оквиру једног елемента), невидљива боја коју открива УВ светло и кинеграм (посебна заштита личних докумената).

Ту су и тонска гијош подлога (офсет штампа), затим микро текст - који се не може копирати, грб обрађен модулацијом линија и нумерација која је видљива само под УВ светлом.

"Ови изводи из матичних књига су само прва фаза у примени новог Закона о матичним књигама који је најважнији закон у области државне управе", рекао је министар.

Обрасци исписани језиком мањина

Марковић је представио и новине у обрасцима за општине које у употреби осим српског имају и друге језике, у којима ће бити издавани изводи на чијој полеђини су сви подаци исписани и на језику мањина.

Министар је показао пример таквог превода рубрика предње стране извода на српски, мађарски, русински и словачки, и објаснио да се "име и презиме, сходно закону, уписује ћириличним писмом на српском језику, а потом и на језику мањина".

"Ово су највиши стандарди, који постоје у нашој земљи, али су релативно ретки у земљама окружења" истакао је Марковић.

Министар је рекао да ће грађани те изводе морати да прибаве само уколико дође до неких измена, попут промене брачног стања, а да у међувремену могу да фотокопирају неколико примерака, да их овере и да обављају послове за које им документи и требају.

Израда документа је 29 динара скупља него раније, али то неће утицати на промену цене извода, рекао је Марковић и објаснио да се приликом издавања извода из матичних књига плаћају две таксе.

Све општине у којима је било другачије наплате мораће да врате цене на износ који је прописан, рекао је министар.

За око месец дана, према речима Марковића, биће представљена друга фаза примене закона, тј. становници других градова моћи ће да у Београду добију изводе из матичних књига на исти начин на који би то урадили у родном месту.

У трећој фази биће формиран матични регистар у коме ће се налазити подаци о свим грађанима који су сада у матичним књигама, а они ће моћи да узимају изводе из матичних књига независно од тога где се воде.

http://www.rts.rs/page/st...#1080;га.html

Najzad pomak u smanjenju birokratije  Smiley
Sačuvana

Ključne reči:
Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
« prethodna tema sledeća tema »

Prebaci se na:  

eXTReMe Tracker