Umesto prvobitnih 300 miliona koji je Fijat hteo da uloži u Zastavu, sada su odlučili da to podignu na 700 miliona. ajd pa da se nadamo da Zastava stane na svoje noge i da ne zavisi od državnih kredita koje se desetinama godina daju, a i sada.
„Fijat“ investira 700 miliona evra
Iznenađujuća odluka „Fijata“ da u kragujevačku „Zastavu“ uloži 700 miliona evra umesto prvobitno planiranih 300 miliona doneta je zahvaljujući potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, kaže za „Blic“ ministar ekonomije Mlađan Dinkić i otkriva da će „Fijat“ dodatnih pola milijarde evra uložiti u nove fabrike u Srbiji za proizvodnju automobilskih delova. Konačnom realizacijom ovog projekta zaposlenje bi trebalo da dobije 10.000 ljudi.
Stručnjaci očekuju da će ova investicija označiti početak nove eve auto-industrije u Srbiji. Kako nezvanično saznajemo, pored već najavljenog „Folksvagena“, za grinfild investicije u Srbiji zainteresovani su i „Mercedes“ i „Sitroen“, koji poslednjih godina beleže ekspanziju u proizvodnji automobila u istočnoj Evropi. Ovi industrijski giganti, međutim, čekaju najpre da vide rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji.
Nakon povratka „Fijata“ u kragujevačku „Zastavu“, ministar Dinkić očekuje da će Srbija, poput Slovačke, postati centar auto-industrije u regionu.
U „Fijatu“ su, prema njegovim rečima, već duže vreme procenjivali u kojoj od istočnoevropskih zemalja bi imali najviše interesa da lansiraju novi model A klase putničkog automobila. A, kako kaže, odluku da u kragujevačku „Zastavu“ investiraju 700 miliona evra, umesto prvobitno planiranih 300 miliona, doneli su odmah po potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije i Evropske unije.
- „Fijat“ je u decembru prošle godine konkurisao na raspisan tender za „Zastavu“, pored „Folksvagena“ i kineskog „Šaula“, koji je odustao. Pošto je italijanska kompanija zainteresovana isključivo za izvoz na evropsko tržište, za njih je veliki problem predstavljala neizvesnost da li će se nulta carina na izvoz zadržati i tražili su garancije da se ona neće uvećati. Rekao sam im da smo pred potpisivanjem sporazuma sa EU, a bukvalno iste noći kada je Srbija potpisala SSP, u rukovodstvu „Fijata“ su doneli odluku da umesto proizvodnje redizajniranog „fiće“, o čemu su prvobitno razmišljali, i 300 miliona evra investicija u „Zastavu“, ulože 700 miliona evra i lansiraju dva nova modela automobila - kaže Dinkić.
http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=40129U članku piše 1.2 milijardi. Mislim da su mislili na 1,2 milijarde dolara a ne evra pa sam prepravio. Inače i na jednom drugom mestu je reč od 700 miliona evra pa sam siguran da je greška do Blica.