SeloVeselo logo
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga   H *
POČETNA FORUM OPCIJE PRAVILNIK KALENDAR
SeloVeselo > Forum > Znanstvenost > Društvo > Maltretiranje na poslu ili mobing
Stranice: [1]   Idi dole
« prethodna tema sledeća tema »
Štampaj
Autor Tema: Maltretiranje na poslu ili mobing  (Pročitano 1496 puta)
sokocalo
Opšti Urednik
Odsutan Odsutan

Pol: Žensko
Gde živite: Negde izmedju...
Pridružio: 06 апр 2008

Maltretiranje na poslu ili mobing
« poslato: 08 Мај 2008 11:46 »

Ovo spada u tabu teme, kao što je to bilo sa nasiljem u porodici o kome se do skora ćutalo. Istina unazad godinu-dve se tu i tamo priča,  doneti su zakoni koji ga sankcionišu, prave se tzv. sigurne kuće! Na "mobing" bi trebalo što pre reagovati!

Citat
Niš: Optužbe za mobing u bolnici
8. maj 2008. | 07:18 | Izvor: B92

Niš -- Grupa zaposlenih u Psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici kod Niša zahteva smenu direktora bolnice Milana Stanojkovića zbog toga što ih on "godinama zlostavlja".

Štrajkači kažu da pacijenti zbog ovoga neće trpeti. Upravni odbor bolnice smatra da paušalne optužbe nisu razlog za smenu direktora. Među 21 zaposlenim u Psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici koji su počeli štrajk glađu su lekari, medicinske sestre, tehničari, administrativni radnici i pomoćno osoblje.

Oni optužuju direktora Milana Stanojkovića za mobing.

"Ovo je štrajk za dokazivanje istine, svako je doživeo svoju sopstvenu šikanu, bile su upotrebljavane najgrublje reči, omalovažavanje, pretnje, ucene", kaže Dragan Vukić, specijalista neuropsihijatrije.

Doktorka Irena Milić tužila je direktora za uvredu, posle čega je, kako tvrdi, preživela golgotu.

"Pod tolikim pritiskom, tolikim naletom mržnje, iako sam ja kao terapeut pripremljena i trenirana da nosim u sebi neprijateljske emocije i animozitet, ja sam nakon tog razgovara sa njim o odustajanju od tužbe, posle 28 dana dobila infarkt miokarda", kaže Milićeva.

Većina štrajkača se žali na to da ih je direktor često premeštao sa jednog radnog mesta na drugo.

Direktor Milan Stanojković je na službenom putu van zemlje, a član Upravnog odbora bolnice Zoran Stevanović objašnjava da su svi lekari u bolnici stručni za rad na svim psihijatrijskim odeljenjima.

"S obzirom na mali broj lekara specijalista i veliki broj odeljenja, nekada je neophodno da se neki lekar premesti sa jednog odeljenja na drugo. Premeštaji, kad god su vršeni, vršeni su zbog potrebe službe, da bi se obezbedio normalan i nesmetan rad tog odeljenja", tvrdi Stevanović.

Štrajkači kažu da su primorani na ovaj korak jer na njihove žalbe do sada nijedna nadležna institucija nije reagovala.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da će se sledeće nedelje izjasniti o smeni direktora, kada se obavi vanredna kontrola stručnog rada u bolnici.

p.s.ova reč "mobing" mi baš smeta kada je čujem, onima koji ne znaju šta to  znači, a masa ljudi ne zna, ta reč zvuči kao nešto "otmeno"....bolje bi bilo stvari nazvati svojim imenom
Sačuvana

´oće neko metlu?
Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

Pol: Muško
Starost: 28
Gde živite: U blizini

Odg: Maltretiranje ljudi na poslu ili MOBING
« Odgovori #1 poslato: 08 Мај 2008 14:53 »

Kada imaš toliko ljudi koji se tako žale zbog direktora, onda to stvarno ne izgleda kao da izmišljaju.
Sačuvana

Zašto je pile prešlo put?
- Zato što je išlo da poseti www.seloveselo.com
Vidite našu POČETNU stranu
Prijavite sve u vezi mita, korupcije, maltretiranja, nemara i sl. na ovom forumu. Dobrodošli!
sokocalo
Opšti Urednik
Odsutan Odsutan

Odg: Maltretiranje ljudi na poslu ili mobing
« Odgovori #2 poslato: 08 Мај 2008 17:03 »

Ja im verujem i sigurna sam da im je "trpilo" razvučeno preko krajnjih granica, kada su se odlučili na ovako drastičan korak.

Problem je što se kod nas o toj temi praktično ne priča (kao i o mnogim drugim), pa ljudi, žene pogotovo,  ne znaju da je i dosta stvari koje se računaju u normalno ponašanje, a na šta su oni oguglali, zapravo mobing.
Sačuvana

´oće neko metlu?
Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

Odg: Maltretiranje podredjenih na poslu ili mobing
« Odgovori #3 poslato: 08 Мај 2008 17:35 »

Mobing iliti na srpkom iživljavanje  Lips Sealed

11.05.2008
Dati snimak štrajka
<a href="http://www.youtube.com/v/1cCD02Wf0Jk&rel=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/1cCD02Wf0Jk&rel=1</a>
Sačuvana

Prijavite sve u vezi mita, korupcije, maltretiranja, nemara i sl. na ovom forumu. Dobrodošli!
Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

Odg: Maltretiranje podredjenih na poslu ili mobing
« Odgovori #4 poslato: 13 Мај 2008 02:40 »

Ima ovoga svuda. Samo imam utisak da su se ljudi kao navikli na neke stvari pa ni ne primećuju. Mislim žaljenje i izigravati neki pekmez što ti je sve teško, što se malo plaća nema veze sa tim. Ali ako kao čovek nešto primetiš i skreneš pažnju nadređenima, pa zar nije normalno da taj neko to ozbiljno razmotri i iskreno odgovori na nečiji problem? Treba da se društvo malo osvesti, i nadam se da će ovaj sajt u tome pomoći i da će ljudi izaći sa svojim pričama. Ja ne mogu ni da zamislim koji bi mi uticaj imali kada bi ljudi ovde prepričavali šta im se desilo. Dovoljno da spomeneš nn osobu u tamo nekom preduzeću i odmah će im prorade budice kao i sa onim IKVB u Beogradu. Smiley
Sačuvana

sokocalo
Opšti Urednik
Odsutan Odsutan

Odg: Maltretiranje na poslu ili mobing
« Odgovori #5 poslato: 16 Мај 2008 20:11 »

E pa ova tema je završena tako što je najpre Direktor bolnice zapretio štrajkačima otkazom a onda je njega Ministar zdravlja smenio. Medjutim, javnost ipak nije upoznata sa detaljima što bi morala da bude, preventive radi i ohrabrenja za druge koji trpe isto a moraju da ćute. Ovako, sve mi izgleda da će prljavština pod tepih i nikom ništa.
Sačuvana

´oće neko metlu?
Ključne reči:
Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
« prethodna tema sledeća tema »

Prebaci se na:  

eXTReMe Tracker