Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
H
POČETNA
FORUM
OPCIJE
PRAVILNIK
KALENDAR
SeloVeselo
>
Forum
>
Znanstvenost
>
Društvo
>
Uticaj medija na čoveka, njegov način razmišljanja i ponašanja
Stranice: [
1
]
Idi dole
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Autor
Tema: Uticaj medija na čoveka, njegov način razmišljanja i ponašanja (Pročitano 4468 puta)
Sale
Administrator
Odsutan
Pol:
Starost: 28
Gde živite: U blizini
Pridružio: 06 апр 2008
Uticaj medija na čoveka, njegov način razmišljanja i ponašanja
«
poslato:
18 Мај 2008 22:40 »
Nešto sam primetio, a možda i vi. Većina vesti u medijima, bilo da su novine, televizija, internet ili radio se tiču udesa, ubistava, kriminala, političkih prepirki, krizi, otpuštanja radnika itd.
Nisam ih baš prebrojavao (ali ima da me uhvati inat i to ću da uradim) ali ako bih onako slobodno procenjivao, oko 30%+ (ako ne i više) ima veze sa gore pomenutim. A da li je to stvaran prikaz svih dešavanja u zemlji/okolini tog nekog dana. Jednostavno nije. Pa ja nisam primetio da se 30% svega što ljudi rade odnosi na krađu, ubistva, politiku, krize itd. To je tako mali procenat od naših života da ne znam odakle toliko vesti o svemu tome. Gde je ostatak? Jel su samo senzacije vredne medija. Gde su recimo emisije o običnim ljudima i njihovim životima usmeto idola "Granda" i ostalih moždano ispirajućih emisija. Gge su programi gde ljudi predstavljaju svoje izume, koje neki žiri bira i pomaže u realizovanju dobrih ideje u stvarnost. Zašto takve društveno korisne stvari, koje obuhvataju najmanje 60% naših života, ne dospeju u medije?
Iz ovog što sam zaključio, hteo bih da kažem da nije ni čudno što su ljudi uplašeni, agresivni, nestrpljivi itd. Mediji koji svi mi gledamo su dobrim delom odgovorni za to. To jest oni nam daju sliku društva koje je jednostavno lažno i mi kao ljudska bića prirodno reagujemo na to, odbrambeno i to tako što se povlačimo u sebe, poverenje u okolinu se smanjuje, dok agresivnost i negativna naelektrisanost raste i to samo zato što dobijamo sliku da je čitavo društvo u rasulu. A to nekako samo sebe pojačava. Mediji na društvo, pa društvo na sebe i na medije, koji naravno nastavljaju sa senzacionim vestima i tako u krug.
Bilo je nekih par meseci da nisam imao televizor i mogu da vam kažem da mi je psihički veoma prijalo.
Sačuvana
Zašto je pile prešlo put?
- Zato što je išlo da poseti
www.seloveselo.com
Vidite našu
POČETNU
stranu
Prijavite sve u vezi mita, korupcije, maltretiranja, nemara i sl. na ovom forumu. Dobrodošli!
sokocalo
Opšti Urednik
Odsutan
Pol:
Gde živite: Negde izmedju...
Odg: Uticaj medija na čoveka, njegov način razmišljanja i ponašanja
«
Odgovori #1 poslato:
21 Мај 2008 18:19 »
Tema je odlična. Ljudi se obaveštavaju putem medija i naravno da izborom vesti kao i načinom njihovog prezentovanja, mediji veoma utiču na naše mišljenje i svest, ali i savest.
Ponekad imam utisak da se takoreći utrkuju, ko će više loših vesti da objavi. Da li čitanje o ratnim sukobima, ubistvima, kradjama, zemljotresima i sl. treba da nam stvori utisak kako smo srećni jer se ne nalazimo u toj situaciji (takve stvari se dešavaju nekim drugim ljudima)!? Obična ljudska solidarnost teško može biti isprovocirana, upravo zbog količine takvih vesti, pa smo uglavnom oguglali na njih. U ovom svetu, koji drugi pa imamo, se dešava mnogo loših stvari, to jeste činjenica, ali dešava se još više dobrog i lepog ali dokle god ima ljudi koji vole da čitaju o tudjim nesrećama mediji će tako pisati. Ne znam šta običan čovek tu može da uradi, osim da se orijentiše na čitanje i gledanje medija koja izveštavaju o kulturi, modi ili nečem trećem, ili da se vrati npr. čitanju knjiga.
Sačuvana
´oće neko metlu?
Sale
Administrator
Odsutan
Pol:
«
Odgovori #2 poslato:
21 Мај 2008 20:04 »
Obraćam pažnju na vesti uopšte, već neko vreme, i udarne vesti su ugavnom "ubica nađen", "kriza zbog vlade", "dinar opada", "veliki brat ovo ono","poplave, zemljotresi itd"., tračarenje o pevačima, zvezdama, itd. To su gavnom udarne vesti koje najviše ostaju u sećanju. A recimo vesti iz nauke, kulture, sporta su uglavnom neutralne ili dobre, ali one su uglavnom poslednje i na njih se najmanje vremena potroši.
Sve počinje da liči na CNN, koji isto tako 24 časa dnevno (ok možda 20) ispira mozak o krizama itd. Zašto toliko senzacije, negativizma, cinizma. I nije to samu tu. U većini zemalja je tako. Negde manje negde više, ali to uglavom preovladava. Glavni intervjui su ili oko političkih kriza, ili oko loše ekonomije i sl. A ja sam našao toliko ohrabrujućih vesti iz te iste ekonomije. Recimo ona farma muva, ili onaj mini automobil "made in Serbia".
Zašto te stvare ne postavljaju na vestima?
Zašto ne svedu negativne vesti samo na one koje su od najneophodnijeg značaja za široku javnost? Recimo 20% loše vesti a ostalo dobre ili neutralne.
Prosta računica. Svaki dan ima 24 časa. Za veliku većinu tog vremena se malo toga dešava. Jedno, spavamo, družimo se, igramo, zabavljamo, radimo. Samo mali procentat tih 24 časa se "potroši" na neku svađu, lošu vest, nevolju itd.
Znači naš život se uglavnom sastoji iz dobrih i neutralih dešavanja, a onda preko medija dobijamo sliku kako ništa ne valja i kako je svugde kriza, mržnja, ubistva itd.
Mislim da je vreme za recimo novine koje pišu uglavnom dobre stvari. Pročitaš ih i ne padaš u depresiju, nego dobijaš novu energiju i nadu, koja onda recipročno utiče na društvo kao celinu.
Sačuvana
www.seloveselo.com
Vidite našu
POČETNU
stranu
Prijavite sve u vezi mita, korupcije, maltretiranja, nemara i sl. na ovom forumu. Dobrodošli!
sokocalo
Opšti Urednik
Odsutan
Pol:
«
Odgovori #3 poslato:
21 Мај 2008 20:59 »
Potpuno se slažem s tobom. Ja bih kao prosečan konzument vesti, baš volela neke takve novine koje bih mogla opušteno da čitam, pa ako sam neraspoložena recimo, onda preskočim stranu sa lošim vestima i čitam samo pozitivne i one koje si nazvao neutralnim. Cilj medija treba da je obaveštavanje javnosti o svemu što se dogadja ali nekako se to pretvorilo u svojevrsnu destrukciju.
Sačuvana
´oće neko metlu?
Sale
Administrator
Odsutan
Pol:
«
Odgovori #4 poslato:
03 Јул 2008 15:48 »
Jedna zanimljiva vest u vezi medija.
Rumunska skupština je odredila da televizija i novine moraju da imaju po pola loših i dobrih vesti.
Previše loših vesti loše utiče na zdravlje čoveka, pa zato.
Građanski klub i mediji se protive ovakvom zakonu jer je neupotrebiv i nije u skladu sa ustavom.
http://www.spitsnieuws.nl...erbiedt_slecht_nieuw.html
http://europe.ifj.org/en/...or-good-bad-news-equality
Lično voleo bih da kada bi ovo dovelo do više dobih vesti, ali plašim se da je u praksi nemoguće naterati ljude da se orijentišu ka boljim stvarima.
Samo da mi ne postanemo kao Ameri i od vesti napravimo jedno strašilo gde se samo ubija, krade, siluje itd.
Sačuvana
www.seloveselo.com
Vidite našu
POČETNU
stranu
sokocalo
Opšti Urednik
Odsutan
Pol:
«
Odgovori #5 poslato:
06 Јул 2008 19:25 »
Vesti su nažalost postale obična roba, predmet trgovine i mediji uglavnom podilaze lošem ukusu, zapravo ga oni sami podstiču jer se izgleda tako bolje zaradjuje. Ne znam u čemu je problem, možda u nedostatku kvalitetnog kadra, trci za zaradom, ali šta god, prvobitan smisao postojanja medija (obaveštavanje i edukacija) se skoro potpuno izgubio.
p.s.Ustav je promenljiva kategorija, ne vidim ništa loše u tome što će se gradjanima, makar i "nalogom", servirati i dobre vesti. To je dobro za psihičko zdravlje, negovanje optimizma, dobro raspoloženje itd. a ne postoji društvo u kome vlada totalna sloboda (to bi bila anarhija), svako ima cenzuru, više ili manje!
Sačuvana
´oće neko metlu?
Ključne reči:
uticaj
mediji
Stranice: [
1
]
Idi gore
Štampaj
« prethodna tema
sledeća tema »