Лекари дочекали кодекс „на скалпел”
ana zagorac kerscher, 14/02/2008, 00:12
U tom kodeksu , sudeci po tekstu u novinama, nema ni reci o sramnoj i necuvenoj korupciji u zdravstvu u Srbiji. Meni je tako napr. lekar trazio oko 1000 € za carski rez, a kako sam saznala uobicajena "cena" nasih lekara za ovu intervenciju je oko 500 €. Meni su hteli da naplate vise od uobicajene pljacke jer zivim u inostranstvu. Kada sam potpisala da treba da idem na carski rez, uvece u bolnici su trebali da me prippreme za tu intervenciju. Hirurg me je uvece pozvao (a operacija je trebala da bude rano ujutru) i saopstio mi je svoju cenu. Za operaciju sam se inace pripremila sama. Stvari su mi pokrali posle operacije. Molim Vas, na odeljenjima uzimaju novac i cak za to izdaju nazovi racune, kao toboze za sponzorstvo. U EU i u drugim razvijenim zemljama je zabrnjeno sponzorisanje ustanove u kojoj se lecite. Lekar hirurg u Nemackoj, ako ima 41 godinu, sef je odeljenja, ozenjen i ima jedno dete ima, bez uracunatog poreza, platu od 3 400 € (oduzmite porez). Koliko ima nas hirurg koji po carskom rezu trazi 500€. Braco i sestre u Srbiji: ne dajte im nista, ne plasite ih se, ne kupite im ni cvet ni cokoladu jer se to nigde ne radi. Ne uplacujte u njihove fondove za rekkoonstrukciju odeljenja na kojima se lecite, prijavite kradje policiji i ne plasite se da ce vam dete biti baksuz ukoliko tuzite lekare koji su vas maltretirali na porodjaju naplacujuci vam po 200 € samo da trudnici daju injekciju (koju je sama kupila i donela) pre porodjaja. Udruzite se , tuzite, pruzite otpor neka ih sve otpuste, neka dodju lekari iz drugih sredina, iz manjih domova zdravlja, mladi lekari, stranci...ne dajte ni dinar toj mafiji, odnosno tom olosu. Sigurno da nisu svi takvi, ali u klinici u sred Beograda gde sam ja bila, upravo je vecina takva, ako neko sprema tuzbu neka se javi, pomoci cu mu.
Забрањено , 14/02/2008, 00:21
По новом Кодексу забрањено је давање било каквог коментара. Занима ме само да ли ће лекари из овог текста сносити последице због коментара које су дали? Или, пошто су припадници политичких странака то за њих не важи? Ако је тако, ајмо сви у партије а народ нека лечи, не знам ко?
Naravno' , 14/02/2008, 01:06
U USA poslije svakog pregleda i lecenja pacijent ima pravo i dobije uredan'formular'da tako kazem koji treba popuniti i navesti sto i kako,vam nije bilo uredu, sta treba popraviti,tamo ocjenjujete i rad lekara i svih drugih,na kraju kazete i sve sta vam smeta u toj bolnickoj ustanovi..itd...ukratko'dobro ili lose'..! Bobo
Branka , 14/02/2008, 11:38
Hvala bogu da je i to doslo na red, pa sta sada ta opaka EU to plasira , prepisano odavde ili odande, ma ljudi, nema ijednog doma zgrav, klinike, bolnice da osoblje je ok.Stotinu stvari im je na zamerci od diskriminacije invalida, starih isoba do opake korupcije sa zestokom uceniom, Ljudi znam eminentne lekare koji te posalju posle prvog pregleda pravo u svoju privatnu kliniku, svoju ili onu sa kojom saradjuje i imaju dil, to je uslov da bi te dalje taj DR VRHUNSKI strucnjak lecio. To svi mi znamo i zasto se sada tresete i cemu komentar, i taj vas komentar cemu sluzi, alo! vi ste da lecite i bas me briga za vase medjuljudske odnose, vasu organizaciju rada to ima ko da radi ko je za to placen. Prestanite da pravite famu oko svoje profesije, to ste sami izabrali , mnogo se trudili i sada rdite zasta ste kvalifikovani.Nemojte molim vas uvlaciti pacijente u te glupe polemike, dosta nema sta da se polemise , radite kako treba i nema problema, na strucnim kolegijumima se potrudite za nedoumice uz svo postovanje i uvaaaazavanje ne preterujte.
Ani Zagorac... , 14/02/2008, 13:01
Recite u kojoj ste se bolnici operisali i kom doktoru ste platili 1000eura..??,kazite dali ste prijavili policiji kradju svojih stvari,optuzujete a preskacete ime doktora i bolnice gde ste tako reci opljackani,zato sve recite kako bi kaznili i doktora i ustanovu gde radi..! Dr. Stanisic-Beograd
Ana Zagorac Kerscher, 14/02/2008, 16:27
Dr Staniosic.Postovani Dr Stanisicu. Klinika je bila Visegradska, a lekar A.S. Novac mu nisam dala, a nisam ga tuzila jer sam morala da se vratim u inostranstvo.Mog muza sam pozvala iste veceri da dodje pa je i on imao prilike da cuje te noci uoci mog porodjaja kako su odeljenju potrebne donacije ali se zato ne moze dobiti racun. Pretpostavljam da je lekar uveren da sam ja ili druge zene koje iz inostranstva dodju dosle da bi imale jeftiniji porodjaj. Dosla sam samo da bi mi se sin rodio u Beogradu. Letela sam 10 000 km, zbog toga, ali nisam morala jer u inostranstvu placam privatno zdravstveno osiguranje i porodjaj me ne bi kostao ni cent. Zasto Vi doktore ne kazete u kojoj Vi bolnici radite i da li uzimate uz racun ili bez njega, od pacijenata donacije za rekonstrukciju odeljenja recimo.Da li se to radi u Vasoj bolnici? Ja sam malo istrazivala. U EU je to zabranjeno napr. Slicno je bilo u Rumuniji, a u Bugarskoj najslicnije, njihovi lekari i danas veruju da je to sjajan nacin da finansiraju neke popravke po odeljenjima, a da to nije korupcija. Danas u Bugarskoj zdravstvo je zbog toga u velikoj krizii imaju probleme i sa EU i sa licencama i sa investitorima,a ne retko i da zadrze posao. Sto se kradje tice prijavila sam nestanak novca u bolnici kod nekih njihovih nadleznih sluzbi. Rekli su mi da se svuda po svetu krade u bolnicama, a da u njihovu bolnici naprosto udju neki ljudi skinu prvi beli mantil sa civiluka i "operisu".Rekli su cak da to rade i neke Ciganke koje tu kad kad ciste (pa Vi vidite kakvi smo rasisti uz sve)to su mi ispricale glavna sestra i pravnica.Ovako nesto je kod nas uobicajeno. Poznajem vise zena kojima se slicno dogodilo i u Visegradskoj i u Narodnog fronta.Svuda postoji korupcija,ali kada ona dovodi u suprotnost ciljeve sluzbe u kojoj se razvija onda je to vrlo ozbiljno i ima nacina da se suzbije.Danas mi nije cilj da se kazni lekar ali jeste da se ovim stvarima govori javno.
alex , 14/02/2008, 16:56
Gospodine Ministre, prvo odvojte privatnu praksu od drzavne pa onda pisite o kodeksima. Dogod je dozvoljeno da zaposleni u drzavnoj zdravstvenoj instituciji radi privatno imacete lose, korumpirano zdravstvo i pacijente koji su nista drugo do zrtveni jarci.
nena jovanovic, 14/02/2008, 17:15
Ministarstvo zdravlja na celu sa ministrom, treba prvo da iskoreni mito i korupciju u zdravstvu, a posle toga neka uvede kodeks ponasanja.Nedopustivo je zatvarati oci pred korupcijom,u mnogim klinikama u Beogradu se znaju imena lekara koji za teze operacije traze unapred novac.Kada mi je majka lezala u KBC Srbije, trazili su mi da kupim vecinu lekova, cak i onih koji su imali,skupe testove krvi koji su radjeni u privatnim labaratorijama,neki od tih testova su trazeni kako bi potvrdili njihove naucne teze, iako su znali za bolest, o poklonima necu ni da pricam, sta sam sve poklanjala.Videli su da imam para pa je od mene trazeno sve ono sto navodno nisu imali od lekova.Ne mogu da kazem da moju majku nisu savesno lecili iako je na kraju umrla.
Зоран , 14/02/2008, 18:30
Хе, хе, наши интелектуалци још нису свесни шта је демократија. МОРАШ да играш игру. Игра, драги моји, глума. Морате да причате како је добро, иако вама можда и није. Ја сам у САД и верујте знам о чему причам. Ко није у игри излази из игре. Ако вам је боље да не играте игру, а ви причајте шта мислите, у супротном, строго се препоручује да играте како се свира. А сад још један детаљ, јер знам шта лекари у САД раде. Рецимо њихова дужност је да скину пацијенту чарапе за неки најобични преглед. Лепо, пацинет седи, ви клекнете, (као они чистачи обућа на улици) и скинете му чарапе. А летос сам био у Србији и кад сам рођаку ово испричао он се ухватио за главу. Каже да се код нас улази код лкекара као пред Богом, на исповест. И тако један почео сам да се изува, лекар: Дај бре...све усмрде собу!? Узгед да вас питам: А странцима ноге миришу?
Зоран , 14/02/2008, 18:41
Ана Загорац, веома ценим што нисте дали новац лекарима за операцију. Ево Вам моја прича. Отац мог рођака(лекар у Србији), је требало да се оперише. Лепо рођак питао колегу колико да му оперише оца. Каже 400 евра. Ваљда је то био попуст од 20%, јер сам и ја чуо да операције иду 500 евра. А што се мита лекарима у Америци тиче, ево закона. Ако пацијент хоће да вам се захвали и да вас изведе у ресторан, можете да прихватите, али ви морате да платите своје, не сме он да плати ваш ручак. Сад би неки наши пацијенти: Па каква је то част кад лекар треба сам да палти!?
ana Zagorac Kerscher, 14/02/2008, 23:26
Vazno je da ljudi shvate da ne smeju da se plase lekara .Ne treba da plate nista ali bas nista narocito nikakve donacije. Strah ovde igra veliku ulogu.Ljudi se plase da ce dobiti slabu ili nikakvu uslugu ako ne plate,a kad plate misle da kao saucesnici ne mogu da tuze ili da dokazu kriminal,nasilje kome su izlozeni. Ljude treba informisati i pomoci im da se oslobode straha. Tranzicija zdravstva je teska i lekarima nije lako, ali pacijenti ne smeju da plate ovu cenu. Posebno je tuzno sto se zidaju cene lekarskih usluga skuplje nego u samoj EU,u komsiluku.Ni drzavni ni privatni lekari ne odredjuju cene usliga i sve te cene mogu da se provere.U EU ni privatni lekari ne mogu da vam naplate ni cent iz dzepa nego imaju posla sa vasim osiguranjem.Svaki lekar koji je ocekivao poklone i novac za svoje usluge nesavesno je lecio i Vas i Vase najblize.O tome treba pisati novinske clanke, koji ce pomoci ljudima da shvate sta je normalno, a sta ne. Ili ce lekari poceti da idu na sud zbog korupcije,da gube dozvole i radna mesta ili ce pacijenti zbog iskrivljenog sistema vrednosti i nesavesnog lecenja ici na groblje.Tu nema straha i ne sme da bude kompromisa. Oduprite se.Preventiva je bolja od lecenja, ne cekajte da im opet neko premine usled nebrige..Oni nisu svesni koliko su korumpirani,a pacijenti koliko su ponizeni i pritisnuti. To su teme za ozbiljne i hrabre novinare istrazivace. Sto se ministra tice, lekari nisu svesni ni da treba da mu dignu spomenik jer oni ne znaju ali on zna koliko su oni ne sagledavaju sta sve rade pogresno i protiv standarda savremenog zdravstva,,ali on zna i on ih zbog toga jos ne proziva.Tako ce biti, ali ne zadugo, ako se ljudi organizuju moze ovo stanje divljanja lekarskih mafija da se prekine odmah.Za to cak i nije nuzna akcija drzave.Mada bi bila dobrodosla,a doci ce.
globalkomunista
www.komunisti.srbije.4t.com, 15/02/2008, 12:03
Pa ne sme nista da se prica van ustanove, da bi sve prljavo ostalo unutar, a bilo prikazano kao cisto! Doniranje (milostinja!) je jedan od legalnih nacina korupcije i stavljanja para u licni/e dzep/ove. Da li iko kontrolise silne donacije (prosnja (trazenje)-milostinja (davanje)) koje dobijaju sve drzavne institucije i ustanove? Postoji li poseban racun za to i sl? Mislim da to niko ne kontrolise, a ako neko nesto i sazna od radnika ne sme da kaze i jos gore od toga nema kome da kaze! Korupcija ide odozgo!
Zdravstveni radnik , 20/02/2008, 22:38
Ha, ministar je zabranio da ga kritikuju zato što postoji mnogo mnogo razloga.Čovek koji je grobar zdravstva u Srbiji ministar je godinama u svim vladama od 2001 i ja ne vidim neki pomak.Više je uradilo ministarstvo finansija od njega. A vidim da su intervjuisali Jagodu Jorgu i otkud njoj pravo da nešto priča, nisam u životu sreo nevaspitaniju osobu,ko je imao priliku da je sretne zna šta pričam.Ona neće da odgovori na dobar dan,a da ne pričam o nekontrolisanim izlivima besa pred pacijentima i kolegama.Pa za nju i treba kodeks ali vaspitanja.Nisam je baš skoro video ali sumnjam da se promenila. Rekao bih još što šta ali ,iskreno, ne smem. I ja sam za to da svako ko uzima ( a naročito ko traži i ucenjuje) mito neka izgubi posao, ide u zatvor i NEKA MU SE ODUZME IMOVINA.Mnogi su se toliko obogatili da ih samo otkaz nebi ni malo pogodio.Neka poreska uprava analizira odakle jednom ginekologu auto od 50 000€,a da ne govorim da je to samo deo imovine.
http://www.politika.co.yu...iews&int_itemID=32764