SeloVeselo logo
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga   H *
POČETNA FORUM OPCIJE PRAVILNIK KALENDAR
SeloVeselo > Forum > Glas Naroda > Vaša lična iskustva > Korupcija na graničnim prelazima Srbije
Stranice: [1]   Idi dole
« prethodna tema sledeća tema »
Štampaj
Autor Tema: Korupcija na graničnim prelazima Srbije  (Pročitano 1754 puta)
Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

Pol: Muško
Starost: 28
Gde živite: U blizini
Pridružio: 06 апр 2008

Korupcija na graničnim prelazima Srbije
« poslato: 17 Сеп 2008 16:55 »

Ovako. Ovo nije moje iskustvo nego prepričavam šta sam čuo od kolege na poslu.

Na poslu upoznam kolegu, i posle par minuta ispadne da je on iz Bugarske a ja uzvratim da sam iz Srbije. NIšta on meni "kako je serbska bratja". "Dobro brate" našalim se i ja.

I tako malo pričamo i počne on da priča kako je Srbija najteža zemlja za putovinu kada ide za Bugarsku autom iz Holandije. Kao kako, zašto, šta? Kaže on kako je putarina (izvinite ako grešim reči, ne vozim auto pa nemam pojma između različitih vrsta putnih poreza) u Srbiji najskuplja u Evropi. U Nemačkoj plaća oko 10 evra, Austriji 8 a kod nas 30 evra!
Pa on reče kako u jednom slučaju (ili je to deo tih 30 pa se plaća na onim rampama...ne znam pa se izvinjavam) plaća tačno 13 evra. E sad njemu nije jasno zašto mora da se smara da plaćanjme 10 evra u evrima i 3 u dinarima, kada taj iznos može da se zaokruži na 10 ili 15 evra. Tada ne mora minutima da čeka dok čovek izbroji i vrati mu kusur.
Na kraju kaže da kada dođe na granicu kod Dimitrovgrada, da mora da "časti" 5-10 evra one carinike da ga ne zezaju. I to svaki put.
Pored toga, kaže, ljudi kupuju cigarete u bezgraničnoj zoni, da bi odmah iza nje (U Srbiji) prodavali šoferima. A to naravno ne može da se dogodi ako carinici ne dopuštaju takav rad. Mislim ,sasvim je očigledno da carinici tu dobijaju nekakvu "naknadu" za progledavanje kroz prste.

I eto tako, sada bar znate kao i kod onog primera u bolnici, gde ne valja i šta ne valja. Meni nije jasno zašto ljudi ne odvoje 5 minuta svog vremena i opišu probleme u njihovom kraju/zemlji. Vredi mnogo kada od nekoga čujete gde i šta ne valja. Onda ne živite u iluziji medija i političara koji navode sve najbolje.
Sačuvana

Zašto je pile prešlo put?
- Zato što je išlo da poseti www.seloveselo.com
Vidite našu POČETNU stranu
Prijavite sve u vezi mita, korupcije, maltretiranja, nemara i sl. na ovom forumu. Dobrodošli!
princeza
Prolaznik
*
Odsutan Odsutan

Pridružio: 18 мај 2008

Odg: Korupcija na graničnim prelazima Srbije
« Odgovori #1 poslato: 04 Окт 2008 22:55 »

Znaš, moja porodica već dugo godina letuje u Grčkoj. I plaća putarinu. I kroz Srbiju i kroz Makedoniju (nekada i kroz Grčku - zavisi gde letujemo). Elem, pre nego što krenemo na put mi se prvo raspitamo da li je kroz Makegodiju putarina kao i uvek evro, evro i po i evro (tako se plaća). I ako jeste, mi  lepo spremimo sitne evriće i nema zadržavanja na naplatnim rampama. Toliko o Bugarinu i o 13 ili 15 evra!

Carinici su već druga priča!
Sačuvana
Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

Pol: Muško
Starost: 28
Gde živite: U blizini
Pridružio: 06 апр 2008

« Odgovori #2 poslato: 05 Окт 2008 00:58 »

Pa gle nije uvek fazon da se sprema sitniš pre put. Posebno šoferi koji putuju non stop i prelaze po 5-6 i kusur zemalja, od Rusije do Grčke pa do Turske i Španije. Neko ko što pre kući želi, se smara čekajući na kusur koji dobije u dinarima koje neće ni koristiti.

Isto kao u vezi onih novčića od 1 centa. U par zemalja Evrope su izbačeni iz upotrebe jer smaraju ljude iza kase a i obične ljude dok izbroje. Uneli su sistem zaokruživanja na 5 centi gore ili dole. Možda i u Grčkoj, nemama pojma.

Zašto komlikovano ako može jednsotavno i brzo.
Sačuvana

Zašto je pile prešlo put?
- Zato što je išlo da poseti www.seloveselo.com
Vidite našu POČETNU stranu
Prijavite sve u vezi mita, korupcije, maltretiranja, nemara i sl. na ovom forumu. Dobrodošli!
princeza
Prolaznik
*
Odsutan Odsutan

Pridružio: 18 мај 2008

« Odgovori #3 poslato: 12 Окт 2008 16:02 »

Što se šofera tiče i tu je individualna stvar. Moj jedan rodjak vozi kamion i uvek ima sitnine za putarinu. Možda je on izuzetak, ali ako ja iz Srbije mogu da spremim sitne evriće za Makedonce, da mi ne bi vraćali kusur u njihovim denarima (ili koja im je već valuta), sigurno je da je tvom prijatelju još lakše da to učini i sebi olakša putovanje.

Uostalom, kada hoću da kupujem u neko većem inostranom supermarketu moram da imam 1 evro sitno da bih uzela kolica i niko me ne pita da li imam. Ako nemam - vratiću se kad rasitnim! Jer kasirica nema vremena ni da me pogleda, a kamoli rasitni novac (a možda i neće).

Možda bi i tvoj prijatelj mogao tako da razmišlja i proba da sam sebi otkomplikuje život, kada već država neće to da učini!
Sačuvana
Ključne reči: korupcija put drum srbija 
Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
« prethodna tema sledeća tema »

Prebaci se na:  

eXTReMe Tracker