SeloVeselo logo
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga   H *
POČETNA FORUM OPCIJE PRAVILNIK KALENDAR
SeloVeselo > Forum > Glas Naroda > Šta prenose novinske kuće > Smrt zbog lekarskog nemara?
Stranice: [1]   Idi dole
« prethodna tema sledeća tema »
Štampaj
Autor Tema: Smrt zbog lekarskog nemara?  (Pročitano 1356 puta)
sokocalo
Opšti Urednik
Odsutan Odsutan

Pol: Žensko
Gde živite: Negde izmedju...
Pridružio: 06 апр 2008

Smrt zbog lekarskog nemara?
« poslato: 05 Дец 2008 21:25 »

Smrt zbog lekarskog nemara?
5. decembar 2008. | 09:32 -> 16:47 | Izvor: B92, Večernje novosti
Kragujevac -- Porodica Kragujevčanke Marine Dobrosavljević, preminule 13. novembra posle intervencije Hitne pomoći, najavljuje krivičnu prijavu protiv lekara zbog nemara.

Suprug i sestra Marine Dobrosavljević najavljuju krivičnu prijavu i prijavu zaštitniku pacijenata. Direktor Hitne pomoći u Kragujevcu Slobodan Kitanović nije želeo da za B92 govori jer ga je, kako je rekao, tako posavetovala pravnica.

Ekipa B92 pokušala je da stupi u kontakt sa dežurnim lekarom koji je tada izašao na teren, Rankom Vukićem, ali su u Hitnoj pomoći rekli da on ovih dana ne radi.

Zbog intenzivnih bolova u grudima i mučnine koju je imala Marina Dobrosavljević, stara 44 godine, njena sestra Vesna pozvala je 12. novembra Hitnu pomoć. Specijalista opšte medicine Ranko Vukić došao je po pozivu i pregledao pacijentkinju.

“Pregledali su je slušalicama, pitali je da li se nervirala, izmerili su joj pritisak, dali ampulu bensedina od 10 miligrama i rekli da će joj biti bolje kada se smiri”, ispričala je sestra preminule, Vesna Dobrosavljević.

Dijagnoza lekara bila je “psihička reakcija”. S obzirom na to da je Marina imala još jače bolove u grudima, kao i da je povraćala više od 10 puta, Vesna je ponovo pozvala Hitnu pomoć. “Oni nisu hteli da izađu na teren drugi put, rekli su: 'Ne izlazimo dva puta na isti teren'”, kaže ona.

Vesna je bila primorana da taksijem odveze Marinu u Hitnu pomoć, gde je dežurni lekar izmerio pritisak i puls, propisao injekciju klometola i lasiksa i poslao je kući.

Međutim, bolovi koje je Marina imala bili su toliko intenzivni da ona više nije mogla da govori, pa je njena sestra po treći put pozvala Hitnu pomoć oko 3 sata i 15 minuta, ali kada je ekipa stigla u pola četiri, Marina je već bila preminula.

Vesna smatra da lekari nisu učinili sve da joj pomognu i naglašava da su bili nemarni, pa joj čak nisu uradili ni EKG, s obzirom na bolove u grudima.

“Da joj je uradio EKG, mislim da bi joj možda produžio malo život, ali on to nije uradio. Ni jedanput to nisu uradili, ni ovde, kući, ni u Hitnoj pomoći joj nisu uradili EKG”, ističe sestra preminule.

Marinin suprug Srđan kaže da će preduzeti sve kako bi se utvrdila odgovornost Hitne pomoći jer u prvoj dijagnozi lekara Vukića piše da je Marina Dobrosavljević imala psihičku reakciju, koju je tretirao bensendinom.

Prilikom drugog izlaska na teren konstatovao je smrt, a u potvrdi o smrti piše da je neposredni uzrok “institio cardis”, odnosno problemi srca.

“Planiram da podnesem krivičnu prijavu. Ne bih voleo da se ovo više bilo kome desi. Mislim da jednostavno nisu hteli da joj pomognu. Dati nekome bensedin ko se žali na bolove u grudima i povraća?”, pita se Srđan Jevtić, suprug preminule.

Direktor kragujevačke Hitne pomoći Slobodan Kitanović nije želo da komentariše ovaj slučaj jer ga je, kaže, tako posavetovala pravnica. On je istakao da će reagovati samo u slučaju da bude podneta prijava.

Rodbina preminule se pita zašto pacijentkinja posle svega nije bila hospitalizovana u Urgentnom centru.

Slučaj u Beogradu

Večernje novosti pišu da je, umesto u porodilištu, Milina Pavlović rodila bebu u kupatilu svoje kuće u Bariču.

Te noći suprug Goran odvezao je Milinu na pregled u porodilište Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj jer se žalila na bolove. Dežurni lekari su je, iako duboko u devetom mesecu, vratili kući. Objasnili su joj da je, verovatno, u pitanju samo upala bešike.

"Često sam odlazila u toalet, a bolovi su postajali sve jači. Bila sam smirena verujući doktoru da je u pitanju samo urinarna infekcija. Oko četiri sata primetila sam da krvarim, ali sam mislila da je to od pregleda", priča Milina Pavlović.

"Goran je bio prestravljen i smestio me u kola da bi me odvezao u Hitnu pomoć. Međutim, izašla sam iz automobila jer nisam mogla da putujem, a mužu rekla da hitno dovede lekare", priča ona.

"Milina je, po ko zna koji put, otišla u toalet", priseća se te noći komšinica Maca. "Smirivala sam malu Mariju kada sam iz kupatila začula stravičan krik: 'Jaoj, moje dete'. Kada sam uletela u kupatilo, ugledala sam Milinu kako sedi na šolji, a na pločicama, u krvi, beba. Glavica joj je bila na slivniku. Smirilo me je to što je beba plakala", priča komšinica.

Goran Pavlović se vratio iz Hitne pomoći samo sa vozačem, a ne i sa dežurnom lekarskom ekipom.

Komšinica je na pragu kuće vrištala, a svuda po stanu, od kupatila do sobe, bilo je krvi. Komšinica Maca je sa bebom uvijenom u peškir sedela na stočiću, a Milina na ivici kreveta. Morale su da sede blizu jer je pupčana vrpca mamu i bebu držala povezane.

"Milina mi je ispričala da je kleknula i da dete nije jako udarilo o pod", priča Maca. "Devojčicu sam uvila u peškir i polako smo se sve tri dovukle do sobe", priča ona.

Prethodno, kada su bolovi bili nepodnošljivi, Goran je zvao i Hitnu pomoć iz Obrenovca, ali nije mogao da dobije vezu, pa je sam otišao po lekare. Prema njegovim rečima, svi su spavali. Dežurna doktorka rekla je da je njemu potreban ginekolog, a ne lekar i poslala samo vozača.

U obrenovačkoj Hitnoj službi rekli su Novostima da je Goran Pavlović tražio auto, a ne lekara. Prema rečima Maje Todorović, direktorke Doma zdravlja u Obrenovcu, doktorka Ljiljana Dinčić je odmah utoplila bebu, proverila disajne puteve novorođenčeta i zbrinula majku.

Stručna komisija GAK u Višegradskoj utvrdila je u četvrtak da u slučaju porodilje Miline Pavlović nije bilo propusta.

"Prema akušerskom nalazu, pacijentkinja nije bila u porođaju i nije bilo medicinskih razloga za hitnu hospitalizaciju" rekli su Novostima u porodilištu.

Milina i beba su sada u Institutu za akušerstvo i ginekologiju KCS. Beba je pod terapijom jer se rodila u nehigijenskim uslovima.
http://xs4.b92.net/info/v...p;dd=05&nav_id=332556
Sačuvana

´oće neko metlu?
sokocalo
Opšti Urednik
Odsutan Odsutan

Pol: Žensko
Gde živite: Negde izmedju...
Pridružio: 06 апр 2008

Odg: Smrt zbog lekarskog nemara?
« Odgovori #1 poslato: 05 Дец 2008 21:30 »

Posle komentara koje je napisao Doc, ne znam ima li potrebe još nešto reći:

"Vesna smatra da lekari nisu učinili sve da joj pomognu i naglašava da su bili nemarni, pa joj čak nisu uradili ni EKG, s obzirom na bolove u grudima."

Kako nisu ucinili sve?
Pa oni ne samo da nisu ucinili nista dobro sto su morali nego su ucinili sve ono sto nisu smeli i sto je rezultiralo smcu nesrecne zene.
Od kako sam otisao iz zemlje stalno pratim sta se u Zdravstvu Srbije desava, bilo je tu svega i svacega, ali ovako nesto, ovako neverovatan primer nepostovanja elementarnih medicinskih postulata, neglecta, malpractice, nepostovanje ljudskog dostojanstva i digniteta licnosti, neprofesionalizma ..... ovako nesto niti sam do sada negde cuo niti mogao da zamislim da se moze desiti.
Zaista, svi vi tamo u Srbiji, od Tadica, pa nadalje, preko Tomice Milosavljevica, do bilo kog gradjanina u bilo kom zabitom delu zemlje Srbije, morate vec jednom da se zapitate: sta to jos i kome treba da se desi osim nepotrebnog umiranja ljudi da bi se priznalo - konstatovalo da u srpskom zdravstvu ipak nesto debelo ne valja?
Da li se ceka da pocnu i politicarima da se desavaju identicne stvari, koje naravno ne zelim nikome, pa ni njima?
Zar nije previse ruznoga u Porodilistima, ali niko da stane tome na put i niko da pozove na "saslusanje" nekog od glavnih sefova, pre svih Dr Stanojevica iz GAB Narodni Front? Naprotiv, lekarski stalez i njivove organizacije, precutno podrzavaju svoje pripadnike bez obzira na njihova nedela i na taj nacin cine medvedju uslugu i sebi i profesiji i onima zbog kojih postoje - narodu, pacijentima svojim.
Neverovatno.
(Doc, 5. decembar 2008 12:49)

Ovde gde ja radim kao lekar za ovu stvar oduzimaju licencu za rad. Dežurni lekar u hitnoj nije prepoznao školski primer 'bola u grudima'u 21.veku!!!
Da ode i da vrati diplomu tamo gde je završio 'Medicinski fakultet'.
Prva stvar koja je decenijski problem našeg zdravstva je KATASTROFALNA EDUKACIJA NA SVIM MED.FAKULTETIMA U SRBIJI, BEZ IZUZETKA.
Iskreno nijedan naš 'med.fakultet' ne bi dobio prelaznu ocenu za obavljanje rada u nekoj normalnoj zemlji,obzirom kako imaju lošu edukaciju i stravičan stepen decensijske korupcije. Kao beogradski djak onih užasnih devedesetih videla sam svu stravu i užas beogradskog medicinskog, ovi drugi 'fakulteti' po unutrašnjosti mogu da zamislim. Spas za buduće kolege je da ako žele da se bave medicinom da odu iz Srbije jer tamo je sve manje onih od kojih se nešto može naučiti.
(doc 2, 5. decembar 2008 18:01)

http://xs4.b92.net/info/k...i.php?nav_id=332556#hrono
Sačuvana

´oće neko metlu?
hulio
Prolaznik
*
Odsutan Odsutan

Pridružio: 15 јун 2008

Odg: Smrt zbog lekarskog nemara?
« Odgovori #2 poslato: 17 Дец 2008 10:23 »

Kao covek koji je skoro isto prosao mogu samo da dodam da pok. gospodja nije imala srece.
Za fer lecenje u nasim bolnicama treba imati:srecu,vezu,novac,uticaj itd.
Tuzbom ce se NISTA postici jer lekari su jedna zilava lepljiva isprepletana solidarna celina.Da bi se takva celina okrnjila treba je svakodnevno gadjati bombama i .....
Sačuvana
Ključne reči:
Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
« prethodna tema sledeća tema »

Prebaci se na:  

eXTReMe Tracker