SeloVeselo logo
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga   H *
POČETNA FORUM OPCIJE PRAVILNIK KALENDAR
SeloVeselo > Forum > Znanstvenost > Računari, Internet, IT > Internet (ne) sigurnost / obezbeđenje bežične mreže
Stranice: [1]   Idi dole
« prethodna tema sledeća tema »
Štampaj
Autor Tema: Internet (ne) sigurnost / obezbeđenje bežične mreže  (Pročitano 1676 puta)
Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

Pol: Muško
Starost: 28
Gde živite: U blizini
Pridružio: 06 апр 2008

Internet (ne) sigurnost / obezbeđenje bežične mreže
« poslato: 07 Феб 2010 22:02 »

Ovako. Već neko vreme se onako amaterski bavim bežičnim internetom tj "provaljvanjemm" u bežične veze. Zapanjilo me je da ljudi nisu upoznati sa manama bežične veze. Sa druge strane opšte znanje o računarima je u bebinim pelenama pa možda i ne treba da budem toliko zapanjen.

O čemu se radi:

1. Verovali ili ne, oko 1/5 do 1/4 bežičnih veza koja se boljom antenom mogu "uhvatiti", uopšte nisu obezbeđena. Znači svako, pa i neuki, mogu da vam koriste internet vezu. Time imaju i mogućnost da vrlo lako provale u vaš računar. Za to je potrebno malo znanja, ali zahvaljujući internetu to nije neki problem.

2. Oko 1/5 do 1/4 (u zavisnoti gde ste) je "obezbeđeno" WEP enkripcijom. Ako niste znali, WEP lozinka/ključ može da se provali za oko minut. Može da potraje i malo duže, ali u principu je vrlo lako.

3. Određeni modemi imaju fabričku grešku u sebi zahvaljujući kojoj je lako provaliti u "bolje" obezbeđene mreže (WPA i WPA2). U pitanu su speedtouch i thompson modemi. U čemu je stvar. Oba modema/rutera imaju u sebi fabrički ključ koji se koristi kao standardno obezbeđenje. Ukoliko korisnik pri intaliranju takvog modema ne promeni ime rutera i standarni ključ, onda zlonamernici mogu preko programčića da saznaju koji je to ključ u pitanju. Ukratko, fora je u tome da je proizvođač ugradio logaritam pravljenja ključeva koji je razbijem.
Primer. Vaš modem je speedtouch85H594. Na osnovu "85H594" može da se izračuna koji je vaš standardni ključ iako ste možda naprvili veoma dugačku i tešku lozinku. Na osnovu tog unapred ugrađenog ključa, treća osoba može da se uloguje u vašu mrežu. Ko poseduje to znanje, najverovatnije poseduje i znanje ulaska u vaš računar a posle toga možete da pretpostavite koju štetu neko može da nanese

Ja se ovim bavim amaterski, jer mi je računar drag hobi. Pored toga, poneki put sam u gradu i nemam internet na laptopu, pa mi treba neka veza. Na svu sreću ostalih ljudi, nemam zle namere, iako bih vrlo lako mogao da dođem do podataka.

Ovim želim da obrazujem i upoznam sa manama bežične mreže. Vaši bankovni računi, lični podaci, kopije putnih isprava, matični broj, hotmejl i ostale adrese i lozinke mogu da se zloupotrebe.

Šta vam ja savetujem.

1. Važne podatke (što sam gore naveo) stavite u .zip ili .rar fasciklu i obezbedite je nekom težom lozinkom. Recimo kombinacijom slova, znakova i brojeva preko 10 znakova sveukupno.

2. Izbegavajte WEP "osiguranje". Ono je zastarelo i samo vam daje lažni osećaj sigurnosti.

3. Ukoliko imate speedtouch ili thompson modem, uđite u opcije tog modema (127.0.0.1 ili 192.168.0.1) i premenite ime (umesto thompson/speedtouch982754 u recimo moja_mreža) i promenite ključ u WPA ključ (recimo 95J984C8) u neki samo vama poznat.

4. Obezbedite bežičnu mrežu sa WPA2 enkripcijom i lozinkom sa kombinacijom slova, znakova i broja u dužini od najmanje 10 znakova.

5. Ne delite cele hard diskove tj "share". Ako već delite onda ne uključujte mogućnost menjanja podataka od strane treće osobe. To je ona opcija "allow users to edit files" ako se ne varam.

Na ovaj način ćete biti uglavnom sigurni, ali profesionalni hakeri će čak i tada biti u mogućnosti da provale ako stvarno budu želeli. Doduše, šanse će im biti male ali ako su u stanju da koriste određem hardver i softver plus pametan rečnik, onda bi teoretski imali šansu da vam provale lozinku/ključ za par dana.

Eto...nadam se da čitaoci imaju neku korist od svega ovoga i da ćete biti svesniji vaše sigurnosti i privatnosti koja se sve lakše narušava zahvaljujući novim tehnologijama.

Ukoliko imate neka pitanja, ili vam nešto nije jasno, slobodni ste da pišete.

P.S.
Pitanja u vezi provaljivanja u mrežu ću da brišem.
Sačuvana

Zašto je pile prešlo put?
- Zato što je išlo da poseti www.seloveselo.com
Vidite našu POČETNU stranu
Prijavite sve u vezi mita, korupcije, maltretiranja, nemara i sl. na ovom forumu. Dobrodošli!
sokocalo
Opšti Urednik
Odsutan Odsutan

Pol: Žensko
Gde živite: Negde izmedju...

Odg: Internet (ne)sigurnost / obezbeđenje bežične mreže
« Odgovori #1 poslato: 10 Феб 2010 15:48 »

Svaka čast na ovom uputstvu, upozorenja ima na sve strane a o zaštiti, konkretno, uglavnom ni reči.
Sačuvana

´oće neko metlu?
Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

Odg: Internet (ne) sigurnost / obezbeđenje bežične mreže
« Odgovori #2 poslato: 13 Феб 2010 19:51 »

Istraživanje od strane Cisko preduzeća u vezi obežbeđenja bežićne mreže (vidi slike) i dokument.

Da dodam. Ne radi se samo o kućnim mrežama, nego i o vezama u preduzećima. Gledajući ovo istraživanje, broj preduzeća sa losim obezbeđenjem nije premali pa je time moguća šteta realna.
Zamislite neko konkuretno preduzeće unajmi mene. Ja se lepo parkiram pored mete, upadnem u mrežu, pokradem podatke. Preduzeće biva oštećeno time što je možda uložilo stotine hiljada u proizvod koji će nego treći da izbaci na tržište.

* Cisco-Wireless-Consumer-1_Page_2.png (141.64 KB, 1654x2339 - pregledano 144 puta.)

* Cisco-Wireless-Consumer-1_Page_3.png (145.61 KB, 1654x2339 - pregledano 132 puta.)

* Cisco-Wireless-Consumer-1_Page_4.png (143.63 KB, 1654x2339 - pregledano 132 puta.)

* Cisco-Wireless-Consumer-1_Page_5.png (83.8 KB, 1654x2339 - pregledano 128 puta.)
* Cisco-Wireless-Consumer-1.pdf (1305.88 KB - preuzeto 77 puta.)
Sačuvana

Prijavite sve u vezi mita, korupcije, maltretiranja, nemara i sl. na ovom forumu. Dobrodošli!
neco
Meštanin
**
Odsutan Odsutan

Pridružio: 08 мар 2009

« Odgovori #3 poslato: 14 Феб 2010 16:57 »

njih ostete a ti dobijes veoma dobru svotu za taj posaoo Cheesy Cheesy Cheesy
Sačuvana

danas je tesko biti glup, jer je konkurencija sve veca i veca...
Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

« Odgovori #4 poslato: 14 Феб 2010 17:31 »

Pa tako se to uglavnom i radi. U svetu je ovaj nacin "spijuniranja" i kradje podataka vec dobro poznat. Nije ovo vise vreme spijuna poput Dzemsa Bonda nego klinaca iza racunara koji stvarno mogu da nanesu milione, ako ne i vise, stete drzavi preprodavajuci podatke drugima.

Neco...nadam se da si dobro obezbedjen Cheesy
Sačuvana

neco
Meštanin
**
Odsutan Odsutan

« Odgovori #5 poslato: 14 Феб 2010 20:30 »

Grin Grin Grin Grin ma i da nisam dobro o bezbijedjen sta ce nekom moji podatci ...u jbt jedino podatci od hosta ....

a nisam ti ja nesto popularan nece valjda lopovi na mene da krenu..

vidim stavio si da netrazimo od tebe kako se to radi i ne zelim da te to pitam ali imam jedno pitanje:

koliko je taj nacin nazovimo zarade siguran Huh? dali si ti npr zasticen nekako kad provalis u neciju mrezu..
Sačuvana

Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

« Odgovori #6 poslato: 14 Феб 2010 21:59 »

Malo je verovatno da će te pronaći, da ne kažem nemoguće.
Sačuvana

neco
Meštanin
**
Odsutan Odsutan

« Odgovori #7 poslato: 15 Феб 2010 16:44 »

ne kontam bas odgovor ali idem ja da sakrijem svoje podatke u jednu misiju rupu pa nek traze  Cheesy Cheesy Cheesy
Sačuvana

Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

« Odgovori #8 poslato: 16 Феб 2010 15:09 »

Zamisli da se neko parkira pored tvoje zgrade i razbije šifru. Ti o tome saznaš tek posle par dana ili možda i nikad. Na koji način ćeš naći tamo nekog koji se pre par dana parkirao pored zgrade? A i da nađeš osobu, kako ćeš dokazati da je on taj što je ušao u mređu. Taj neko lažira svoju laptop adresu i kad mu uzmeš laptop i uporediš sa adresom koja je logovana na tvom računaru, one se neće poklopiti. Ukratko, naći je skoro nemoguće...
Sačuvana

neco
Meštanin
**
Odsutan Odsutan

« Odgovori #9 poslato: 18 Феб 2010 14:23 »

Grin Grin Grin Grin imam srece jer ne zivim u centru grada (ne zivim u zgradi ) i malo je vjerovatno da ce neko doci bas kod mene i to odraditi.... a koliko je to tesko da se odradi npr kad bih ja htio tako nesto..
Sačuvana

Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

« Odgovori #10 poslato: 19 Феб 2010 20:11 »

Šta drugo da ti kažem osim da je gugl tvoj veliki frend Cheesy . Ko ume snaći će se, ko ne ume, neće.
Sačuvana

neco
Meštanin
**
Odsutan Odsutan

« Odgovori #11 poslato: 20 Феб 2010 12:53 »

sta hoces da kazes?? da si ovo nasao na google  Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked
Sačuvana

Sale
Administrator
Odsutan Odsutan

« Odgovori #12 poslato: 20 Феб 2010 21:25 »

Svo znanje sveta se može naći na guglu Cheesy
Sačuvana

neco
Meštanin
**
Odsutan Odsutan

« Odgovori #13 poslato: 21 Феб 2010 08:43 »

moguce  Grin Grin
Sačuvana

Ključne reči: bežični  wireless  internet  sigurnost  veza  wpa  wep  wpa2 obezbeđenje 
Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
« prethodna tema sledeća tema »

Prebaci se na:  

eXTReMe Tracker